Fridtjofs jul i Ytre Enebakk

 

    

Fridtjof på hjemmebane

Av Ivar Ola Opheim
,  23.02.06


YTRE ENEBAKK: Fridtjof på moped raser inn i et brennende hus. Det var en av de mest dramatiske scenene som ble filmet under opptakene til filmen «Fridtjofs jul» i Ytre torsdag kveld.

 
De siste ukene har filmen «Fridtjofs jul» blitt spilt inn i Enebakk.
I forrige uke ble de siste opptakene gjort i filminnspillingen av «Fridtjofs jul». NRK har i tre uker vært rundt om på ulike steder i bygda og filmet.

Shell
Første stopp denne torsdagskvelden, er Shellstasjonen i Ytre. Her er filmteamet i gang med opptak. Øystein Bache instruerer skuespillerne. Mens det hele pågår i et hjørne av lokalet, kommer og går kundene som vanlig i den andre enden. NRK trenger ekte bakgrunnslyd, såkalt kontentum, til filmen. Men noen ganger må man holde dørene lukket for vanlige kunder.
– Det har gått helt greit, folk er veldig tålmodige selv om det har vært litt kaotisk innimellom. Det er mest moro, forteller Lene Johansen som jobber bak disken.

Enebakk Avis
Så er det klart for opptak. Her finner vi Marianne Krogness, Tommy Kõrberg og Jon Eikemo som leser Enebakk Avis i det Øivind Blunck, alias Fridtjof, stormer inn i lokalet. De er ganske opprørte over hva de ser på forsiden av Enebakk Avis denne dagen. Scenen må naturligvis filmes et par ganger. Og nå kommer Fridtjof med den velkjente høne Pricilla under armen. Ved utgangsdøra står en beskjeden mann som har skaffet både dyr og teknisk utstyr til filmingen.
– Jeg er lokal rekvisitør til filmen. Jeg har skaffet gris, hest og høner til filmen. I tillegg til en del teknisk utstyr, forklarer Bent Aasli, gårdbruker fra Dalefjerdingen.

Dramatiske scener
Senere på kvelden har filmteamet forflyttet seg til Fossnes gård. Her er det også mange skuelystne på plass.


Foto: KNR   De venter på at huset skal brenne, men ventetiden blir lang både for skuespillere og skuelystne. Fridtjof filmes i mange scener. Han spinner rundt et par ganger og raser inn i huset omgitt av propanflammer.              – Så du hvordan han la inn en ekstra runde med mopeden. Den mannen gir alt, kommenterer Jon Eikemo.


Foto: KNR


Senere blir en bedøvd gris fraktet ut av huset foran på mopeden til Fridtjof. Men helten Fridtjof må gjøre en ekstra tur inn i det brennende huset, men mer kan vi ikke røpe. Tilskuerne som holdt ut, fikk sin belønning. De ble filmet mens de applauderte helten Fridtjof.

Humøret på topp
De tre andre skuespillerne vi møtte på Shell, er også i aksjon her. Det samme er Geir Schau. Det blir mye venting, men selv om det snør mye denne kvelden er humøret på topp.
– Jeg stod seks timer og pratet og koste meg på Shell en dag vi filmet der, røper Elisabeth Andreassen.
– Det er veldig hyggelig å filme her, folk synes det er hyggelig at vi er her, smiler Marianne Krogness.
– Jeg gleder meg til vi skal filme, jeg har aldri opplevd maken til stemning under filmopptak, mener Geir Schau.
– Se hvor nære publikum får komme under opptak. Det hadde aldri skjedd i utlandet, forklarer Jon Eikemo under et pledd og med topplua godt trukket nedover ørene.
– Kjempekult, halve bygda er jo engasjert i denne innspillingen. Det er heller ikke hver dag at man ser et hus brenner, mener den svenske superstjernen Tommy Körberg.

Lokale innslag
Jane Buer sminker skuespillerne. Hun er fra Enebakk.
– Jeg synes det er moro at alle NRK-folkene nå må komme til meg. I morgen får vi veldig mye å gjøre. Da er det mange lokale statister med. Det er en veldig god stemning på settet, det er veldig moro, forteller Jane Buer.
Rune Gokstad lager film om filmen.
– Det er en veldig bra dugnadsånd i Enebakk. Uten den hadde vi ikke fått til filmen, forteller han.
– Vi har fått utrolig mye hjelp fra lokalbefolkningen. De ordner ødelagte mopeder, aggregater og skaffer dyr. Hjelpen vi har fått fra lensmannskontoret er avgjørende for filminnspillingen, understreker Øystein Bache.

Brann i Fridtjofs hus
Så etter nesten fire timer, rundt midnatt, settes det fyr på huset.  De siste scenene i filmen skytes med Blunck og Eikemo.        Noen tilskuere holder fortsatt ut, det samme gjør også de andre filmstjernene.


Foto: KNR


De kunne egentlig dratt hjem, men vil gjerne se brannen. Her er det ingen primadonnaer, bare jordnære stjerneskuespillere.
 


     

Kjersti Thea Strømnes
13.
Februar 2006 17:41

 NRK lager julefilm om Enebakk-figuren Fridtjof, og for første gang spiller de inn i Enebakk. ØB ble med på opptak:

 

 

Lager bakomfilm:

Rune Gokstad lager bakomfilm til DVD-en som skal bli gitt ut


 FLATEBY: –De er vel bra? spør Øivind Blunck ØB og ser på de 20 damene i Enebakk blanda kor som er på vei ned i en smøregrav i Flateby. Ikke fordi de har behov for smøring, men fordi de skal synge "Nå tennes tusen julelys". NRK spiller inn "Fridtjofs jul", en 50 minutter lang film om Enebakk-karen Fridtjof. Derfor skal damene snart sitte tett sammen på gule bruskasser i en trang smøregrav omkranset av tente stearinlys.

 

FRIDTJOF OG DAMENE: "Fridtjof jul" spilles inn i Enebakk og damene i Enebakk blanda kor er med som statister. Inger Marie Egge (.v.), Grete Bergersen, Sony Holt, Bodil Teigeland, Helvi Saltnes, Merethe Wigen Andersen, Anne Gjestal, Laila Holmsen, Elisabeth Christiansen, Aase Marie Opsahl, Elisabeth Hast, Grete Renden, Tove Fossum, Lise Lotte Bråthen, Jorunn Holmsen, Arnhild Skre, Grete Langø, Solveig Næss og Eldbjørg Anke stilte villig opp i en smøregrav i Flateby.

ALLE FOTO: BJØRN V. SANDNESS

 

Filmer mange steder.

For første gang legger tv-kanalen innspillingene til Enebakk, og de bruker flere ulike steder i kommunen. Bøndernes hus, bensinstasjonen Shell, Enebakk busstorg og Mari kirke er blant stedene som blir brukt til opptak. Og folk fra Enebakk Dramatiske, Kulturskolen og Enebakk Idrettsforening er statister, i tillegg til kordamene.
–Men det er en utfordring å ta opp film om vinteren med mopedkjøring, sier Blunck. "Fridtjofs jul" vil bli vist på NRK 20 desember 2006, og planen er også å gi den ut på DVD.
 

TRANGT OM PLASSEN:
Det var mange mennesker og liten plass i smøregraven på Flateby.

Forsinkelser.

Klokken 17.00 er det overraskende lite aktivitet utenfor verkstedet der opptakene skal være.
–Burde det ikke være flere mennesker og biler her? spør journalisten og titter litt skeptisk på fotografen. Etter en stund kommer en bil fra NRK. De har blitt forsinket fra opptak i Oslo, og er i Flateby om 30 minutter. Så kanskje det er klart om 45 minutter.
–Ja ja, ikke så mye mer enn det. Det er en frisørsalong vi har fått lov til å vente i, sier hun.        og forsvinner.
–I løpet av en dag er det normalt én time effektivt opptak, forklarer Blunck.
18.30 - halvannen time etter skjema - er det klart for å feste damenes julesang til filmrullen (videotapen).


Foto: KNR

Regissør Øystein Bache roper at "nå må alle kose seg", og alle som ikke skal være med på filmen flytter seg. Rune Gokstad, som lager bakomfilm, filmer alt som skjer i kulissene.

 

 

Kjente navn på rollelisten.

Verken NRK eller Øivind Blunck var i tvil da julefilmen skulle planlegges - den måtte spilles inn i Enebakk.
–Huset til Fridtjof sto i Nittedal før. Skulle vi gjøre det ordentlig nå måtte vi gjøre det her, smiler Blunck. Tre uker bruker de på innspillingen. Navn som Hege Schøyen, Jon Eikemo, Elisabeth Andreassen, Trond Høvik, Bjørn Sundquist, Marianne Krogness og Nils Vogt står på rollelisten. Blunck kaller det for et "vanvittig lag" og er også glad for at lokale krefter stiller opp. –Jeg synes det er viktig, og det er moro at folk har villet være med, smiler han.

SNART KLART: Regissør Øystein Bache gir de siste instruksene. Marianne Krogness og Elisabeth Andreassen er med i scenen fra smøregraven.

Endelig klart.

Dette er kjempeartig. Jeg har aldri vært med på noe sånt før, sier Inger Marie Egge entusiastisk før hun går i smøregraven. Så oppdager hun at Elisabeth Andreassen står ved siden av.
–Du har nydelig stemme. Jeg synes du er best når du synger "Danse mot vår", skryter Egge. Andreassen smiler. Hun synes det er best å komme seg til bygda og til et mindre lokalmiljø.
–Jeg håper dere er gode venner for dere må trykke dere sammen, kommanderer Bache. Så ropes det "klar for opptak", og så er endelig damenes filmkarriere virkelig i gang.

 

 KNR FOR EBK - 2006